Putkiremontin ABC

Putkiremontissa kunnostetaan ja uusitaan vesi- ja viemärijohtoja. Perinteinen putkiremontti tarkoittaa, että koko kiinteistössä uusitaan käyttövesi-, lämmitysvesi- ja viemäriputkien lisäksi märkätilojen vesieristykset, laatoitukset ja vesikalusteet. Taloyhtiössä putkiremontti alkaa nykytilan ja korjaustarpeen kartoituksella, jonka perusteella tehdään hankintasuunnitelma. Hankintasuunnitelman jälkeen taloyhtiö teettää LVI-suunnittelijalla tarkemmat LVI-suunnitelmat. Urakoitsijan valinnan jälkeen aloitetaan taloyhtiössä putkiremontin valmistelu, jonka jälkeen tehdään varsinainen putkiremontti.

Putkitermit haltuun

Perinteisen putkiremontin lisäksi on myös muitakin tapoja tehdä remonttia. Suunnittelussa on tärkeää miettiä, mikä menetelmä on sopivin kiinteistön ja asukkaiden tarpeisiin. Putkiremonttimenetelmän valintaan vaikuttavat kiinteistön ikä, kunto ja talotekniset ratkaisut. Sukitus ja sujutus ovat moderneja putkiremonttimenetelmiä, joissa vanhoja putkia ei vaihdeta.

Sujutuksessa vanhojen putkien sisälle asennetaan uusi muoviputki. Sujutuksella saneerattu putki vastaa uuden putken asentamista ja sen voidaan odottaa kestävän jopa 50 vuotta.

Sukituksessa vanhojen putkien sisälle asennetaan polyesterimuovista valmistettu ”sukka”, joka kyllästetään ja kiinnitetään vanhan putken pintaan epoksilla. ”Sukka” valutetaan putkeen, jossa se kovettuu putken sisäpintaan uudeksi putken sisäpinnaksi. Tuloksena on tasainen, kova ja kestävä pinta putkeen, myös mutkikkaaseen putkistoon. Sukitus soveltuu sekä omakotitaloille että rivi- ja kerrostaloille. Remontti on vaivatun ja kustannustehokas, sekä onnistuu rakenteita rikkomatta. Sukitusremontin voi odottaa kestävän noin 40 vuotta. Sukitus on jo vanha menetelmä ja viemäreitä on sukitettu Suomessa 1970-luvulta asti ja kansainvälisestikin jo 50 vuotta.

Kaikista kevyin vaihtoehto putkiremontille on pinnoitus-menetelmä, koska siinä vanhan putkiston tulee olla riittävän hyvässä kunnossa. Pinnoituksessa putken pintaan tehdään pelkällä epoksilla uusi pinta, jolle on määritelty vähimmäispaksuus. Pinnoituksen arvioidaan kestävän noin 10-20 vuotta.

Milloin viemäri tulisi uusia?

Remontti on ajankohtainen kiinteistön ollessa 40-60 vuotta vanha. Tänä päivänä saneerataan eniten 60-70-luvun rakennuksia. Ensimmäisiä oireita viemäreiden huonosta kunnosta ovat hajuhaitat, huono vetäminen, viemäreiden pulputus ja pistemäiset vuodot.

Avainsanat: