Pääomasijoittaminen kasvussa Suomessa

PitchBook-tutkimustalon 2015 vuosikatsauksessa vertailtiin pääomasijoitusten kehitystä Euroopassa. Pohjoismaiden siivu vuonna 2015 oli 1,2 % (Koko Euroopan osuus 10 %) globaalista sijoitusrahasta. Pohjoismaissa sijoituksia tehtiin 1,4 miljardilla eurolla ja kasvua kertyi huimat 38 prosenttia viime vuodesta.

Toimialana pääomasijoittamista voidaan tarkastella rahastojen ja sijoittajien sekä irtautumisten määrällä. Kaikkien näiden luvut ovat kasvussa Suomessa. Suomen pääomasijoitusyhdistyksen mukaan maassamme oli viime vuonna 120 irtautumista, josta kotiutui noin miljardi euroa. Toisaalta pitää muistaa, että sijoitusten suuri määrä voi olla merkki hakuammunnasta ja irtautumisten määrässä on mukana myös vähemmän onnistuneet irtautumiset. Suurimpien julkisten toimijoiden eli Tekesin ja Finnveran korostetun keskeinen rooli osoittaa, ettei pääomarahoitussektori vielä toimi Suomessa markkinaehtoisesti. Nordic Venture Network julkisti vuoden 2015 lopulla ensimmäisen pohjoismaiseen laajaan aineistoon pohjautuvan venture capital –tuottoindeksin (NVPI). Indeksi osoittaa yli 13 %  vuotuista nettotuottoa ajanjaksolle 2000 – 2014, mikä ylittää selvästi julkisen markkinan indeksituoton kuten Nordic Small Cap Indeksin tai NASDAQ 100 -indeksin. Tuotto ylittää vertailussa myös muun Euroopan ja Pohjois-Amerikan venture-toiminnan tuoton. NVPI sisältää elinkaarianalyysin 26 rahastosta, joissa on kaikkiaan 515 kohdeyritystä. Indeksi perustuu cash in – cash out -analyysiin.

Pääomasijoittamiseen uskotaan ja se on yhä varteenotettavampi vaihtoehto rahoitukselle ja kasvulle. Vuonna 2016 Suomessa aloitti uusi pääomasijoitusyhtiö Arvotarina Oy, joka on riippumaton tamperelainen toimija. Toiminta eroaa toimialasta vankalla yrittäjälähtöisyydellä. Mikäli yrityksesi miettii tulevaisuuden kasvun vaihtoehtoja, ota yhteyttä: arvotarina(at)arvotarina.fi

You Might Also Like