Kiinteistötarinan asuntokoulu: tontin omistus

Tontin omistus

Oletko miettinyt, miksi samassa talossa olevat, kunnoltaan lähes identtiset asunnot ovat täysin eri hintaiset? Mikä hintaan on voinut vaikuttaa? Vastaus saattaa olla tontin omistustilanne. Toinen omistaja on mahdollisesti lunastanut tonttiosuuden itselleen ja tämän myötä vastike on halvempi, joka näkyy silloin myyntihinnassa. Tästä oppineena, tontin tiedot kannattaakin tarkistaa ennen ostopäätöksen tekoa. Tontin omistajuudella on vaikutusta hintaan. Tontteja voi olla kolmenlaisia: oma, vuokra tai valinnainen vuokra.

Oma tontti

Omassa tontissa hinta on laskettu osakekauppaan. Erittäin tyypillistä on, että kiinteistökaupoissa tontti on oma, mutta nykyään se on yleistä jo asunto-osakeyhtiöissäkin. Asuntokaupoissa tontin omistuksesta maksetaan samalla kerralla, mutta etuna on se, että siitä eteenpäin ei tarvitse maksaa tonttivuokraa.

Vuokratontti

Vuokratontilla tarkoitetaan sitä, että talo tai osakeyhtiö on rakennettu vuokratontille. Yleistä on, että tontin omistaa kaupunki ja vuokra-ajat ovat 50-100 vuoteen kestäviä. Kannattaakin huomioida, koska vuokrasopimus loppuu ja koska vuokratarkistukset tehdään. Vuokratonteilla saattaa olla lunastusoikeus, jolloin taloyhtiö on saattanut lunastaa tontin itselleen.

Valinnainen vuokratontti

Valinnainen vuokratontti tarkoittaa, että osakkeen omistajalla on mahdollisuus lunastaa itselleen huoneistokohtainen tonttiosuus. Lunastusehdot ovat aina taloyhtiökohtaiset. Jos asunto-osakeyhtiö on valinnaisella vuokratontilla, kannattaa selvittää, koska tontti on mahdollista lunastaa ja miten hinta määräytyy. Näillä tonteilla taloyhtiön on tehnyt sopimuksen omistavan osapuolen kanssa lunastuksesta.

Lunastaisinko?

Tontin lunastus on täysin omavalintainen asia. Kannattaa miettiä hieman omaa elämäntilannetta: toiset haluavat ehkä maksaa ensin asuntolainaa alta pois, ennen kuin miettivät tontin omistajuutta. Toiset eivät välttämättä halua lunastaa tonttia itselleen ollenkaan vaan maksavat mieluummin tontin vuokravastiketta. Lunastusehdot ovat hyvin erilaisia: toisissa lunastuksen voi tehdä kerran vuodessa ja esimerkiksi uudiskohteissa lunastus tapahtuu kohteen valmistuttua. Mikäli lunastusoikeutta ei käytetä, mahdollisuus lunastukseen siirtyy asuntokauppojen yhteydessä seuraavalle omistajalle.

Selvitä nämä seikat vuokratontista ennen ostopäätöstä:

  • Vuokrasopimuksen voimassaolo
  • Sopimuksen ehdot
  • Vuokratarkistukset
  • Mahdolliset sopimuksen hintarajoitukset osakkeiden jälleenmyynnissä
  • Huoneistokohtainen vastike ja tontin osuus siitä
  • Tontin omistaja
  • Lunastusmahdollisuus
  • Miten lunastuksen hinta määräytyy

You Might Also Like