Kiinteistötarinan asuntokoulu: Asuntokauppoihin liittyvät asiakirjat

Asuntokaupoissa tarvitaan tiettyjä dokumentteja. Jos myyt asuntoa välittäjän kautta, silloin hän tilaa ne isännöitsijältä. Jos taas myyt asuntoa itse, tulee sinun hankkia tarvittavat dokumentit. Myi asuntoa sitten itse tai välittäjän kautta, on hyvä tietää, mitä tietoja asiakirjoista tulisi selvitä.

Isännöitsijäntodistus

Isännöitsijäntodistus on asuntokaupassa tärkein asiakirja. Se on kertomus taloyhtiöstä, sen nykyisestä kunnosta ja tulevaisuuden suunnitelmista. Todistuksesta selviävät jo tehdyt ja tulevat remontit. Isännöitsijäntodistuksesta nähdään myös myytävän huoneiston tiedot: pinta-ala, omistajat, varastotilat, yhtiövastikkeet, lainaosuudet ja rästimaksut. Näiden lisäksi taloyhtiön tiedot ovat todistuksessa, kuten onko talo omalla tontilla vai vuokratontilla sekä autopaikkojen lukumäärä. Kiinteistönvälittäjän tulisi tarkastaa tonttitilanne, koska Tampereen alueella erääntyy useita kaupungin tonttien vuokrasopimuksia lähivuosina.

Isännöitsijätodistukset ovat tilattavissa isännöitsijältä ja ne maksavat Tampereen seudulla noin 100 euroa. Isännöitsijä on aina vastuussa tietojen oikeellisuudesta. Pätevä kiinteistönvälittäjä kuitenkin vertailee sen tietoja mm. tilinpäätökseen ja myyjältä saamiinsa tietoihin.

Yleensä isännöitsijätodistuksen liitteenä tulee automaattisesti energiatodistus, josta nähdään rakennuksen energiatehokkuus. Todistuksesta selviää energialuokitus, joka on hyvä ilmoittaa myynti-ilmoituksissa.

Yhtiöjärjestys

Asunto-osakeyhtiölain mukaan yhtiöjärjestys on pakollinen asiakirja asuntoyhtiöille ja se tehdään jo perustamisvaiheessa. Yhtiöjärjestyksestä selviää yhtiövastikkeen määräytymisperusteet ja yhtiössä olevien rakennusten sijainti sekä käyttötarkoitus. Asiankirja on mahdollisuus saada isännöitsijältä osakkeenomistajana, muutoin se tulee hankkia kaupparekisteristä, jonne kaikki yhtiöjärjestykset rekisteröidään.

Tilinpäätöksen asiakirjat

Tilinpäätös koostuu toimintakertomuksesta, tuloslaskelmasta ja taseesta. Asunto-osakeyhtiölaki määrää, että tilinpäätös on tehtävä aina. Toimintakertomus pitää sisällään selvityksen vastikkeen käytöstä, talousarvion toteutumisesta ja hallituksen esityksen tilikauden yli- tai alijäämän hyödyntämisestä. Hyvästä toimintakertomuksesta selviää myös taloyhtiön perustiedot, yhtiökokousten päivämäärät, merkittävät päätökset, hallituksen jäsenet sekä tiedot isännöitsijästä, kiinteistönhoidosta ja tilintarkastajista.

Tuloslaskelmasta nähdään yhtiön tilikauden tulos ja menot. Taseesta puolestaan nähdään asunto-osakeyhtiön tilinpäätöksen aikainen omaisuus ja velat.

Tilintarkastuskertomus

Tämäkin asiakirja on lain mukainen ja sen laatii taloyhtiön tilintarkastaja. Tilintarkastuskertomuksessa tulee olla lausunto kirjanpitolain sekä muiden säädösten ja määräysten noudattamisesta, riittävät ja oikeat tiedot yhtiön toiminnan tuloksesta ja taloudellisesta asemasta sekä tilinpäätöksen vahvistaminen. Myös vastuuvapaudesta ja taloyhtiön tuloksen käsittelystä pitää olla lausunto tarkastuskertomuksessa. Jos asioita on ilmennyt joissakin näistä, pitää siitä olla merkintä.

Pohjapiirros

Pohjapiirustus on hyvä myynnin apuväline ja se havainnollistaa myytävää kohdetta. Jos pohjapiirrosta ei ole sinulle valmiina, sen saa tilattua isännöitsijältä tai oman kunnan rakennusvalvonnasta. Myös välittäjä voi hankkia pohjapiirustuksen.

Kiinteistötarina auttaa mielellään asunnonmyyntiin liittyvissä kysymyksissä, ota rohkeasti yhteyttä.

You Might Also Like