Hyvän kiinteistönvälittäjän valinta

Jos olet aikeissa myydä asuntoa, ensimmäisenä on valittava kiinteistönvälittäjä. Tämä on varmasti alkuun haastavin tehtävä, onhan välittäjiä Suomessa yli 4000, joista valita. Miten välittäjä sitten kannattaa valita? Ainostaan välityspalkkion suuruutta ei kannata tuijottaa vaan huomioida muitakin seikkoja:

Kiinteistönvälittäjän pätevyys

Kiinteistönvälittäjän ollessa hyvä ja ammattitaitoinen, on hän tietoinen alan lainsäädännöstä ja vallitsevasta markkinatilanteesta. Kiinteistönvälitysalalla käytetään monenlaisia lyhenteitä, jotka osoittavat välittäjän pätevyydestä eli siitä, mitä hän on alalta opiskellut. Tässä käytetyt lyhenteet ja niiden merkitykset:

  • LKV = Laillistettu kiinteistönvälittäjä. Tämän tittelin saadakseen pitää suorittaa kauppakamarin järjestämä koe, joka on vaativa ja jossa testataan muun muassa kiinteistönvälittäjän lainsäädäntötietoa.
  • KiAT = Kiinteistönvälitysalan ammattitutkinto. KiAT:a arvostetaan paljon työelämässä ja sen myöntää Opetushallitus. Osaaminen todistetaan näyttötutkintona ja vaatimuksena on työskennellä myyntitehtävissä kiinteistönvälitysalalla.
  • YKV & KJK = Ylempi kiinteistönvälittäjätutkinto. YKV-koulutuksessa keskitytään nimenomaan juridiikkaan ja koulutuksella pyritään syventämään ammattiosaamista. Koulutus kestää hieman yli vuoden ja se toteutetaan monimuoto-opetuksena. Koulutukseen osallistuminen edellyttää LKV-pätevyyttä ja vähintään neljän vuoden kokemusta kiinteistönvälitysalalta tai vastaavista tehtävistä.
  • KED = Kiinteistöedustaja. Tämä koulutus on oiva juuri aloittaneille välittäjille, koska siellä käydään läpi välityksen perusteet. Koulutukseen osallistuminen edellyttää työpaikkaa ja tutkintotilaisuuteen osan ottamista.
  • AKA/KHK = Auktorisoitu kiinteistöarvioija / Keskuskauppakamarin hyväksymä kiinteistönarvioitsija. Tämä titteli saadaan kokeen avulla. Jotta kokeessa pärjää, pitää välittäjällä olla moitteeton kiinteistöalan osaaminen ja kattavat tiedot hinnanmuodostuksen menetelmistä.

Kiinteistönvälittäjän oma persoona ja kokemus

Välittäjän tutkintonimike kertoo hänestä jotain. Kuitenkaan pelkkä koulutus ei anna tietoa myyntitaidoista tai persoonasta. Välittäjää valitessa kannattaa huomioida kohtaavatko kemianne ja luotatko häneen. Tarkastelemisen arvoista on myös yhteisymmärrys asunnosta: onko näkemyksenne sama vai nouseeko eroja esiin jo hintaa arvioidessa? Hyvän välittäjän ominaispiirteisiin lukeutuu kuunteleminen, kysyminen, neuvottelu ja ymmärtäminen.

Kiinteistönvälittäjän luonne ja persoona ovat avaintekijöitä valinnassa. Kokemus alalta nousee myös esiin valintoja tehdessä. Luotettava, korkeamoraalinen välittäjä on hyvä valinta asunnon myyntiin ja, jos hänestä huokuu tehokkuus sekä aktiivisuus, se takaa hyvät asuntokaupat. Välttämättä ei kuitenkaan kannata langeta ensimmäiseen välittäjään vaan kutsua muutama eri firmojen edustaja arviokäynnille. Näin voit napata joukosta sinua miellyttävimmän helmen.

Näkyvyys

Näkyvyys, sekä kohteiden että itsesi. Kukaan ei voi ostaa asuntoa, ellei siitä ole tietoja missään. On siis tärkeää, että kaikki kohteet ovat selkeästi esillä ja mieluiten monessa eri kanavassa.

Välittäjää valitessa kannattaa tutkia, miten eri välittäjät markkinoivat kohteitaan. Hyvällä kiinteistönvälitystoimistolla tulisi olla nettisivut, jotka ovat selkeät. Sivuista kannattaa katsoa, että päivitetäänkö niitä, millaisia kuvia välittäjät ottavat ja onko yleisilme siisti sekä selkeä. Erityisesti kannattaa huomioida kohteiden esittelytekstit, onko niihin panostettu vai tehty täysin vasemmalla kädellä. Mieti asiaa siltä kannalta, voisitko itse ostaa kyseiseltä välittäjältä tai välitystoimistolta asunnon.

Paikallistuntemus

Perehtynyt kiinteistönvälittäjä tietää, mitä myy ja mistä. Paikallistuntemusta ei tarpeeksi voi korostaa: se on osa hinta-arvion muodostamista. Hyvä välittäjä tuntee alueellisen hinnankehityksen ja osaa kertoa potentiaalisille ostajille lähialueiden palveluista ja esimerkiksi kaavoitussuunnitelmista. Vaikka alue ei välittäjälle niin tuttu olisikaan, osaa hän omatoimisesti ottaa selvää kaikista ostajan kannalta oleellisista tiedoista.

Kiinteistönvälittäjän suositukset

Onko lähipiirisi myynyt asuntoja ja käyttänyt hyviä välittäjiä? Kuuntele heitä oman arviointi lisäksi ja tueksi. Kokemuksia ja mielipiteitä on varmasti monia, mutta tuttavien sanottavat välittäjistä kannattaa kuitenkin kuunnella. Kiinteistönvälittäjiä käytetään myynnin apuna lähes 80 prosentissa asuntokaupoista. Tästä voidaankin kuvitella, että tuttavillasi on varmasti ollut jossain vaiheessa elämää käytössä välittäjä. Jos joku kehuu välittäjää, kannattaa ottaa häneen yhteyttä ja kysyä lisää häneltä itseltään hänen palveluistaan sekä yrityksestä!