Asuntokaupan harhoja – älä kompastu näihin

Asuntokauppoihin liittyy monia harhoja, joihin asunnonmyyjät kompastuvat ajatuksissaan. Kannattaakin päästä näistä pinttyneistä mielikuvista siis eroon, ennen kuin myyt asuntoasi.

  1. Alueen keskihinta

Olet tutkinut ennen myyntiä alueen keskihintoja ja ajattelet saavasi tuon saman omasta asunnostasi. Kannattaa kuitenkin huomioida, että huonokuntoisesta asunnosta tai yhtiöstä ei välttämättä saa samaa neliöhintaa kuin hyvin hoidetusta priima-asunnosta. Jopa ikkunoiden ilmansuunta voi vaikuttaa myyntihintaan.

Kiinteistötarinan ammattitaitoiset välittäjät osaavat arvioida hinnan oikeaksi. Samalla mietimme myös remontoinnin mahdollisuudet Laatutarinan kautta kustannustehokkaasti tehtynä.

  1. Rakennuskustannukset = myyntihinta

Älä mene tähän harhaan. Talon rakentaminen voi maksaa pikkupaikkakunnalla puolet enemmän kuin sen myyntihinta tulevaisuudessa tulee olemaan. Kohteen saa parhaiten kaupaksi sellaiselle henkilölle, joka olisi aikeissa rakentaa vastaavanlaista taloa.

  1. Kunnon arviointi

Missään ei ole määritelty standardeja tai mittareita asunnon kuntoa koskien, koska näkemys on aina subjektiivinen. Monesti asiakkailla on tapana nähdä asunto positiivisessa valossa, mutta niin on myös kiinteistönvälitysalalla.

  1. Taloyhtiö

Onko taloyhtiön kunnolla ja tilanteella väliä? Ehdottomasti on eikä sitä saa koskaan aliarvioida asuntokauppojen yhteydessä.

  1. Pintaremontin vaikutus asunnon hintaan

Pintaremontti ei välttämättä aina vaikuta asunnon hintaan positiivisesti. Jokaisella on oma makunsa. Kannattaakin suosia hillityillä väreillä tehtyä remonttia. Laatutarina antaa mielellään tarjouksen myyntihintaa nostattavasta pintaremontista.

  1. Asunto on myytävä hinnalla, joka on ilmoitettu

Myyjä voi kieltäytyä tarjouksista aina ja myydä esimerkiksi halvemmalla halutessaan. Käytännössä on myyjän päätettävissä kenelle hän asunnon myy, jos tarjouksia tulee monia.

  1. Näköala on ikuinen

Tähän ei kannata luottaa. Etenkin kasvavilla alueilla, johon tehdään paljon uudisrakentamista, kannattaa varautua maiseman muuttumiseen. Toisaalta jotkin alueet saattavat vain kaunistua vuosien myötä.

  1. Korko pysyy samana

Korot saattavat heitellä paljonkin. Yleensä pankit laskevat lainanmaksukykyä arvioidessa korkojen kasvun, että riittääkö lainanhakijan maksukyky myös silloin. Kannattaa myös huomioida ja tiedostaa asia itse lainaa hakiessa.

  1. Mielikuvat alueesta

Ikuisuuskysymys. Jokaisella asuinalueella on omat mielikuvat ihmisten mielissä, jotka aiheuttavat paljon hintavääristymistä. Hankalaa on se, että mielikuvia ei saa muokattua kovin helposti. Etenkin heillä, jotka ovat asuneet aina tai useampia vuosia samalla paikkakunnalla, on pahimmat mielikuvavääristymät.

You Might Also Like