Yli 60 vuotta on kulunut siitä, kun Kaskensivun asunto-osakeyhtiö nousi ensimmäisten joukossa uuteen Kalevan kaupunginosaan. Asuntojen rakentaminen aloitettiin helpottamaan sodan jälkeistä asuntopulaa. Kalevan kaupunginosaa kutsuttiin vielä 1938 nimellä XX, kunnes se sai nimensä Tammerkoski-lehden kilpailusta. Romaalainen numero 20 viittaa kaupunginosan viralliseen numerotunnukseen. Sodan vuoksi rakennus urakka viivästyi vuosikymmenellä, mutta 1946 rakentuivat Nyyrikintien molemmin puolin sijaitsevat asunto-osakeyhtiöt Kaskitie ja Nyyrikki. Asuntokeskuskunta Tampereen Hakan perustama Asunto Oy Kaskensivu merkittiin kaupparekisteriin 18.2.1949. Kaskensivun ensimmäistä taloa aloitettiin rakentamaan 9.4.1949. Ylivoimaisesti eniten Kaskensivulle rakentui noin 48 neliömetrin kokoisia kaksioita. Kaskensivu on ensimmäinen Tampereella silloin uuden Arava-lainsäädännön avulla rakennettu omistusasuntokiinteistö.

Kaskensivun ensimmäisinä vuosina asukaskirjo oli laaja, osakasluettelossa oli asukkaina ammattilaisia betonityöntekijästä rikosetsivään. Ensimmäinen osakkeenomistajista koostuva johtokunta valittiin 2.4.1952 ylimääräisessä yhtiökokouksessa. Uusi johtokunta piti ensimmäisen kokouksensa 7.4.1952. Kokouksessa käsiteltiin tarvetta isännöintiin sekä talojen lämmitysjärjestelmien kustannustehokkuutta. Vuodelta 1959 on asukastiheystutkimus, jossa kerrotaan Kaskensivulla tuolloin asuvan 347 vakituista asukasta, joista 95 oli alle 16-vuotiaita. Vuonna 2010 yhtiössä asui talonkirjan mukaan 169 asukasta, joista alaikäisiä oli vain kaksi.

Ensimmäisen vuosikymmenen aikana taloyhtiö palkkasi ensimmäisen talonmiehensä, päätti lämpimän veden sääntelystä kesäkuukausina, hankki pesutupiin pesukoneet ja taloyhtiölle Suomen liput. Ensimmäisten vuosien aikana tehtiin myös paljon kunnostusremontteja, pihasuunnittelua, sekä hankittiin askarteluhuoneeseen höyläpenkki, joka on siellä edelleen käytössä. Vuonna 1953 johtokunta päätti siirtymisestä öljylämmitykseen, puun ja kivihiilen jälkeen. Yhtiössä oli myös liikehuoneistoja, joihin yhteen niistä tuli vuokralle Valio vuonna 1951. 1960 luvulla tehtiin jälleen paljon kunnostuksia ja samalla sekä televisio että puhelimet alkoivat yleistyä. 1970-luvulta eteenpäin elintaso alkoi olla jo suhteellisen korkea. Tästä kertoo myös pyyntö johtokunnalle teettää yhteen asunnoista suihku. Vuonna 1975 uusittiin keskusantenni ja vaihdettiin lämmitys kaukolämpöön. Putkiremontti toteutettiin kahdessa vaiheessa vuosina 1990-1991.  Vuonna 1997 uusittiin tiilikatto ja vuonna 1999 korjailtiin julkisivurappausta. Talot maalattiin tuolloin 50-vuotisen historian kunniaksi. 2000-luvulla yhtiöjärjestystä muutettiin ja sieltä poistettiin lunastusoikeus. Samoin taloyhtiössä tehtiin ikkuna- ja julkisivuremontti vuonna 2011.

Vuonna 2017 Kaskensivun historiallisesta taloyhtiöstä löytyy ehkä yksi kaupungin uniikeimmista asunnoista. Todellinen asunnon ylpeys on kinohuone, joka on tekniikaltaan huipputasoa ja sisutukseltaan tyylikäs. Asunnon monissa seinissä on upeita valokuvatapetteja, kuten myös tässä kinohuoneessa. Tämän tilan valokuva esittää lentopommin tekemää aukkoa elokuvateatteri Hämeen seinässä, kuva on otettu sota-aikaan 2.3.1940. Eteisessä katseen vangitsee ilmakuva Kalevasta 60-luvulta, joka vie ajatukset vuosien taakse.

Asunnon neljä asuinhuonetta ovat kaikki upeasti sisustettu rohkein, intensiivisin värein, todella hyvällä silmällä. Moderni luksustunnelma jatkuu huoneesta toiseen. Makuuhuoneen tapetti on Eijffinger Club, jossa on pieniä peilikuvioita. Keittiöstä tulee mieleen amerikkalainen 50-luvun diner.

Jos haluaa palata ajassa taaksepäin, voi taloyhtiön harrastehuoneesta löytää vaikkapa vuonna 1950 ostetun höyläpenkin. Nykyajan kaupunki-ihmiselle mieluisampaa saattaa kuitenkin olla alueen sijainti ja jatkuvasti kasvava suosio lähellä ydinkeskustaa. Lähitulevaisuudessa naapurikadulla tulee kulkemaan raitiovaunu keskustaan ja mm. Hervantaan.

Tervetuloa tutustumaan tasokkaaseen asuntoon, jonka veroista saa hakemalla hakea.

Lisätiedot: Jani Kallio 044 2727481, jani(at)kiinteistotarina.fi